Zuidbaan

Succesvolle Excursies Projectgebied Zuidbaan

Nieuwsbericht
2024-06-19 11:07

Op zaterdag 8 en zaterdag 15 juni hebben wij excursies georganiseerd op het projectterrein van de Zuidbaan. De ca. 30 aanmeldingen hebben wij allemaal mogen ontvangen in de bouwkeet van BAM.

Ondanks de winderige weersomstandigheden hebben we iedereen een warm welkom geheten onder het genot van een kopje koffie of thee. BAM gaf in de keet uitleg over het terrein en de huidige ontwikkelingen. Die presentatie heeft een grote overlap met de presentatie van de laatste bewonersavond (te vinden onder ‘documenten’) met het verschil dat door het kleinere gezelschap, er heel gericht vragen gesteld konden worden. Die vragen hebben wij naar tevredenheid kunnen beantwoorden. Om de theorie naast de praktijk te leggen, hebben wij met groepen bezoekers een rondrit gemaakt over het terrein.

Tijdens deze rondrit werd stilgestaan bij de volgende aspecten:

  • De ringsloot; Dit is echt een slot op de deur. Het water dat op de staalslakken valt wordt vanaf het diepste punt op het terrein in het bassin gepompt. De ringsloot is een extra veiligheidsmaatregel.
  • Het staalslakkendepot; Op het terrein is goed zichtbaar dat grote delen reeds gesaneerd zijn en het overgrote deel van de staalslakken in het huidige depot ligt opgeslagen. Dit is een groot (tijdelijk) depot dat, zodra de vergunningen er zijn, in het Landmark wordt verwerkt.
  • De waterbassins; De waterbassins zijn verdeeld in een groot en een klein bassin. Omdat we vanaf de achterzijde het terrein aan het opschonen zijn en deels op de plaats van het huidige grote bassin het Landmark willen bouwen is er een vergunning aangevraagd voor een tijdelijk bassin dat iets groter moet worden dan de huidige bassins bij elkaar opgeteld. Daarmee kunnen we dan de hele toekomstige bouwperiode vooruit.
  • Het gesaneerde terrein; Op delen van het terrein is goed zichtbaar dat hier reeds is gesaneerd. Hier ligt mooie grond die vlak gemaakt is in verband met het maaiwerk. De gesaneerde staalslakken zijn in het depot gelegd.
  • De waterzuivering; De waterzuivering is de installatie die het water uit het bassin door verschillende processtappen zuivert tot het weer gelijk is aan de kwaliteit van het water in de omgeving. Daarna wordt dit water weer terug in de omgeving gepompt. Wij meten continue de kwaliteit van het water bij de zuivering en daarnaast voert het waterschap metingen uit in de omringende gebieden om vast te stellen of de waterkwaliteit gelijk blijft.
  • De nog te saneren terreinen: Er zijn nog een aantal delen van het terrein waar we met de laatste twee saneringen bezig zijn. We willen dit net voor de bouwvak afronden. Daarna ligt alles in het staalslakkendepot. Op dit moment zijn we aan het ontwerpen en gegevens aan het aanleveren bij het bevoegd gezag om de uiteindelijk voorgestelde oplossing vergund te krijgen. Zodra deze vergunning er is wordt ook het staalslakkendepot gesaneerd en de staalslakken in de Landmark verwerkt.
  • De toekomstige ontwikkelingen; De visie voor de toekomst is een geluidswal opgebouwd uit grond met aansluitend een Landmark en iets verder van de snelweg af een zonnepark. Het zonnepark draagt bij aan het oplossen van de problematiek rondom de energietransitie. De Landmark en de geluidswal worden verder recreatief ingericht met bijvoorbeeld wandelpaden.

 

De excursies zijn door ons als een succes ervaren en wij vonden het fijn deze te mogen organiseren. We namen de tijd om kritische vragen goed onderbouwd te kunnen beantwoorden en ontvingen ook uitgesproken steun voor de oplossing voor dit (voormalige) milieuprobleem. Met deze excursies maken we het werk van de afgelopen jaren zichtbaar.

Wij kijken positief terug op uw bezoek en interesse, dank daarvoor!

Mocht u aanvullend nog vragen hebben, dan kunt u deze altijd stellen via de contactpagina van deze website.

Team Zuidbaan